1 av 5
Sara Larsson, Min geaidnu. Foto: Thomas Sarri
2 av 5
Lars-Ove Jonsson, chef på Sametingets näringslivsavdelning. Foto: Thomas Sarri.
3 av 5
Anders Kråik, partiledare för partiet Samerna, ansåg att styrelsen agerat omdömeslöst. Foto: Thomas Sarri
4 av 5
Lars Jonas Johansson, partiet Samerna var en av dem som riktade kritik i talarstolen. Foto: Thomas Sarri
5 av 5
Styrelsen med Sara Larsson i spetsen ifrågasattes på bred front. Foto: Thomas Sarri.
PLENUM I SKELLEFTEÅ

Val av ledamot ifrågasätts

Sametingets styrelse kritiseras efter tillsättandet av en ledamot i övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet. Detta efter att styrelsen har gett kanslichefen i uppgift att tillsätta ledamoten. Något som ifrågasattes av många ledamöter.

Sametingets plats i övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet vållade hård debatt i plenum på onsdag. Styrelsen har delegerat till kanslichefen att tillsätta Sametingets representant i kommittén. Kanslichefen har i sin tur utsett Lars Ove Jonsson till kommittén, Jonsson är även näringslivschef på Sametinget.

 – Hade ni inte begrepp att göra annat än så här, eller gjorde ni det med vett och vilja, för det är väl inte så att någon som är anställd ska bevaka sitt eget arbete, säger Lars Jonas Johansson från partiet Samerna.

Landsbygdsprogrammet har som övergripande mål att stödja en hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling av landsbygden i Sverige. Programmet innehåller totalt 35 miljarder kronor under åren 2007-2013 och pengarna kommer både från EU och nationellt. Programmet övervakas av en kommitté bestående av 23 ledamöter samt ersättare. Sametinget har en plats i kommittén.

Massiv kritik
Även Samelandspartiets Ingrid Inga, Guovssonástis Per Mikael Utsi och Samernas Anders Kråik steg upp i talarstolen med svidande kritik mot styrelsen. Anders Kråik pekade på att det är en politisk tillsättning det handlar om och inte en tjänstemannaplats. Kråik menar därför att det är Sametingets valberedning som ska involveras för att föreslå ledamot till övervakningskommittén.

 – Om vårt eget organ valberedningen inte får insyn i de här frågorna så kan ju vad som helst hända, omdömet har brustit i det här fallet, säger Anders Kråik

Sametingets styrelseordförande Sara Larsson hävdar att de flesta ledamöter i övervakningskommittén är tjänstemän från andra myndigheter och organ. Därför ansåg styrelsen det befogat att posten skulle innehas av en tjänsteman och mot den bakgrunden gav styrelsen i uppdrag till kanslichefen att utse ledamoten.

Larsson menar också att det i kommittén finns ledamöter som har samma situation som Lars Ove Jonsson på sina myndigheter. Men samtidigt sa Larsson att styrelsen ska ta till sig kritiken eftersom det var så många ledamöter som ifrågasatte hanteringen.

 – Vi ska ta till oss kritiken, men jag står för det beslut som tagits och det har gjorts efter den information styrelsen har fått i frågan, säger Sara Larsson.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista