Demonstranter får stöd av RUSA

Nils Walkeapää på Rusa, organisationen Rätten för urfolket samerna ger stöd åt gårdagens demonstranter under Sametingsplenum.
– Rovdjursersättningar bör gå direkt till renägarna, anser Walkeapää.

Demonstranterna från Ruvhten Sijte, västra härjedalen, demonstrerade på grund av att samebyn inte gett dem rovdjursersättningar sedan 1996. Det på grund av att de är i konflikt med majoriteten i samebyn.

Miljonbelopp
- Det rör sig om miljonbelopp som vi gått miste om jag och min bror, säger Mattias Kant.
Bara de senaste åren har samebyn fått en rovdjursersättning på 3,3 miljoner kronor. Det för lodjursföryngringar, järvföryngringar och tillfällig vargförekomst. Det enligt Sametinget.


– Det här gäller ju alla renägare i hela Sverige och vi har väckt frågan nu, säger Mattias Kant, som tillsammans med sin bror David och Torbjörn Rensberg med sonen Marcus stegade in på sametingets plenum i Skellefteå med plakat i handen.


"Utbetala rovdjursersättningen direkt till renägaren". "Jag är trött på att föda andra med min rovdjursersättning" var budskapen som de ville föra fram.

Drabbar renägare
- Det drabbar vanliga renägare när samebyar ska få pengarna och dela ut dem. Vissa samebyar tar en del pengar till samebyns kostnader först och sen delar man resten till renägarna. Vilket är fel, säger Nils Walkeapää.
- Samebyns majoritet kan i princip göra vad som helst med de pengarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: