Analys

"Larsson kämpar för sin överlevnad"

Sametingets kraftmätning från i fjol har fortsatt under plenum i Skellefteå. Guovssonástis styrelseavhopp har blivit Sara Larssons värsta mardröm. Hennes flytt från Umeå till sametingsstaden Kiruna kan få ett abrupt slut. Nu slåss hon nog med näbbar och klor, men hon befinner sig i underläge, mandatmässigt.

Bakgrunden är turbulensen ifjol när Sametinget skulle välja styrelse efter valet. Det blev ett proportionellt val till styrelsen. Men två partier valde att stå utanför, Samelandspartiet och Samerna som alltså ställt sig i opposition. Sara Larsson valdes till styrelseordförande.

Renskötselfrågan splittrar
Många var konfunderade när partiet Guovssonásti då valde att gå med i en styrelse tillsammans med sin motpol Jakt- och fiskesamerna. Guovssonásti har renskötseln som grundpelare medan Jakt- och fiskesamerna inte har det. Guovssonásti motiverade det med att alla skulle sitta med i styrelsen eftersom det var ett proportionellt val. Samt med att styrelsen bestod av fyra partier utan en gemensam politik men att varje parti stod för sig.


Inte fått gehör för sin politik
Nu menar Guovssonásti genom partiledaren Per-Mikael Utsi att det inte fungerat. Utsi tycker att det har varit jobbigt att driva framförallt rennäringsfrågorna själv och han har gett upp. Utsi menar att Guovssonásti har mycket gemensamt med Samerna och Samelandspartiet i näringsfrågorna, men då dessa har stått utanför styrelsen så menar Utsi att han fått jobba för dessa partier i styrelsen.


Vill inte samarbeta med Jakt- och fiskesamerna
Per-Mikael Utsi håller också hårt fast vid att eftersom det varit ett proportionellt valsätt till styrelsen måste alla tillsätta sin styrelseplats, även Samelandspartiet och Samerna. Men Samelandspartiet har återigen klarlagt att partiet inte tänker sitta i samma styrelse som Jakt- och fiskesamerna, eftersom de står politiskt långt ifrån varandra..

Styrelsen i minoritet

Just nu kämpar styrelsen i motvind. För de är i minoritet. Min Geaidnu har tre mandat, Jakt- och fiskesamerna sex mandat, Vuovdega tre, Landspartiet svenska samer två mandat och Albmut ett mandat. Det blir totalt 15 mandat för de partier som är på styrelsesidan.

De övriga partierna utanför styrelsen, nu även inräknat Guovssonásti, har totalt 15 mandat. Sedan finns ju den politiske vilden Ronny Svarto, tidigare Jakt- och Fiskesamerna. Svarto har dessutom i inledningen på plenum i Skellefteå deklarerat att han stödjer partiet Samerna. Det här gör det svårt för styrelsen att få igenom sina förslag i plenum.

Vägvalet

På tisdag kväll kallade styrelseordförande Sara Larsson alla partiledare till ett möte och ställde frågan om det finns möjlighet att få samtliga partier som har möjlighet att finnas med i styrelsen enligt en proportionellt vald modell. Det här är ett tydligt bevis på att Larsson anser situationen besvärlig för styrelsen. Frågan är vad som ska ske härnäst. Partiet Samernas partiledare Anders Kråik menar att man inte bara kan gå ut och be alla ta plats i styrelsen. Enligt Kråik måste i sådana fall alla val göras om.

Den uppkomna situationen skulle kunna leda till nyval till styrelsen och eventuellt även till nämnder och organ, såsom exempelvis kulturrådet. Men det skulle också kunna sluta med att nuvarande styrelse med Sara Larsson tvingas avgå eftersom det är svårt, kanske till och med omöjligt att göra ett bra arbete med en styrelse som inte har majoritet i plenum. Sara Larsson har dock med tydlighet klarlagt att hon tänker kämpa och har för avsikt att fortsätta som styrelseordförande. Ledamöterna i plenum är väldigt förtegna om vilka alternativ de ser gällande styrelsen och eftersom informella diskussioner och samtal förs utanför plenisalen så är det svårt att sia om framtiden.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: