1 av 3
Plenum i Skellefteå fastställde sammanträdesplan. Foto: Thomas Sarri
2 av 3
Kanslipersonalen har fullt upp med att kopiera upp alla förslag, tilläggsförslag och motförslag Foto: Thomas Sarri
3 av 3
Lars-Jon Allas, Guovssonásti, fick öppnandet flyttat till Jokkmokk.Foto: Thomas Sarri
SAMETINGET

Invigning i Jokkmokk 2013

Efter en lång debatt fastställde Sametinget sammanträdesplanen för plenum den här mandatperioden. Det innebär att Sametingets högtidliga öppnande efter valet 2013 ska ske i Jokkmokk.

I över en och en halv timme debatterades sammanträdesplanen för plenum 2010-2013. Styrelsen hade lagt fram ett förslag med datum för när plenum ska hållas. Däremot så hade styrelsen inte föreslagit platser för alla datum.

Kråik kritisk...
Det här kritiserades av Anders Kråik från partiet Samerna som menade att styrelsen inte berett frågan tillräckligt bra. Men styrelseordförande Sara Larsson pekade att styrelsen medvetet lämnat öppet för orterna. Orsaken till det var att Sametinget på det sättet kan spara pengar genom att ha möjlighet att bestämma ort efter den som kan erbjuder det bästa priset för att inhysa Sametingets ledamöter.

...men förlorade
Kråik lämnade därför in ett motförslag där alla orter även fanns med. Plenum sammanträder ju tre gånger per år så det här mötet inräknat så handlar det om 12 plenumsmöten. Men i en omröstning så vann styrelsens förslag. 14 ledamöter stödde styrelsens förslag och 12 ledamöter stödde Anders Kråiks förslag. Fem ledamöter röstade blankt och det var förutom mötesordföranden, Guovssonástis ledamöter.

Öppnande i Jokkmokk
Efter det fanns det ett antal tilläggs- och motförslag till styrelsens förslag. Ett av dem handlade om var Sametingets högtidliga öppnande ska hållas efter valet 2013. Bakom förslaget stod Lars-Jon Allas från Guovssonásti som vill ändra styrelsens förslag.

Styrelsen hade föreslagit att öppnandet skulle hållas i Kiruna som vanligt. Men Allas ville hellre se Jokkmokk som öppningsort. Motiveringen från Allas var att Kiruna kommun enligt honom har en alltför dålig samepolitik och att Jokkmokks kommun jobbar bättre i samiska frågor.

 – Det är viktigt att ge signaler åt kommunalpolitikerna att det lönar sig att ha en bra samepolitik, sa Lars-Jon Allas.

Allas hade dessutom ytterligare ett tilläggsförslag om att det första plenumet efter valet ska hållas så nära som tre veckor efter valet. Valet genomförs ju i maj och hittills har det varit så att det första plenumet efter varje val har hållits först efter sommaren, som nu senast i augusti. Plenum godkände också Allas förslag enhälligt.

 – Vi vill inte ha ett politiskt vakum i flera månader efter valet, sa Allas.

Plenum i Tärna-Hemavan
Vidare så fick Lars Jonas Johansson igenom ett förslag om att plenum någon gång under mandatperioden ska hållas i området Hemavan-Tärnaby. Dessutom beslutade plenum enligt ett motförslag från Guovssonástis Marita Stinnerbom. Det beslutet innebar att det kommande plenumet som skulle hållits i Jokkmokk istället kommer att hållas i Arjeplog den 25-27 maj.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".