Karin Thomasson (MP), kommunalråd Östersund. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.
ÖSTERSUND/STAARE

Sydsamiska först i samisk förskola

Till sommaren väntas Östersunds kommun öppna en samisk förskola. Den ska i första hand ha en sydsamisk prägel, säger kommunalrådet Karin Thomasson.

Östersund är en av 14 nya kommuner som sedan årsskiftet omfattas av den samiska språklagen, som bland annat innebär att kommunerna är skyldiga att ordna med samisk barnomsorg.

Östersunds kommun får drygt en miljon kronor extra per år från staten för att kunna leva upp till lagen och kommunen har därför beslutat att avsätta 300 000 kronor för samisk barnomsorg.

- Jag tror det kommer att ha stor betydelse för både barnen och föräldrarna. Men även för de andra barnen som går där, säger Karin Thomasson.

På vilket sätt då?

- Den samiska kulturen synliggörs på ett annat sätt.

I Östersund finns i dag tre familjer som står i kö för samisk barnomsorg med sammanlagt åtta barn, men potentialen är förmodligen betydligt större än så.

I flera av familjerna talas det dessutom nordsamiska - en av de är Sylvia Simma som gärna vill få in nordsamiskan också i förskolan.

- Det vore jätteviktigt för det är ju nordsamiska jag talar med barnen hemma, säger Sylvia Simma.

Men Karin Thomasson säger att kommunen till en början kommer att prioritera sydsamisk personal till förskolan.

- Jag vet inte hur vi ska lösa det för de nordsamisktalande barnen i början. Men nu har vi valt sydsamiskan eftersom Östersund ligger i sydsamiskt område, säger Karin Thomasson.

I augusti väntas den samiska förskolan öppnas.

Jörgen Heikki/Jessica Brander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista