Helena Dådring, partiledare i Vuovdega. Foto: Thomas Sarri

Politisk språkkommitte istället för språkkampanjråd

Sametingets styrelse vill ersätta språkkampanjrådet med en politisk språkkommitte som ska föreslå mål för det samiska språkarbetet och se över sametingets handlingsprogram.

Ett dåligt förslag menar Samelandspartiets Ingrid Inga som tvärtemot styrelsen vill se att kampanjrådet fortsätter sitt arbete.

- Syftet med kampanjrådet är att sametingets interna egna inre arbete med samiska språket ska lyftas tycker jag är bra.

Språkkampanjrådets fick för tre år sedan i uppgift att under en tioårsperiod marknadsföra det samiska språket för att stärka det och få fler att använda samiskan. Hittills har kampanjrådets arbete mest varit planering, den finansiering de bland annat sökt från Sametingets kulturråd har fått avslag - så kampanjplanerna har ännu inte satts igång.

Skogssamernas styrelseledamot Helena Dådring menar att styrelsens förslag om ändring från kampanjråd till politisk språkkommitte bottnar i att de i budgeten inte kunnat tilldela språkkampanjrådet de medel som behövs:

- Kampanjrådet hade budgeterat 300 000 och det är lite till att göra verkstad av det som de har planerat att göra. 300 000 räcker inte till det. Vi måste hitta pengar så att alla bra ideer kan verkställas.

Förslaget om att förändra spårkkampanjrådet, hur kan det förärndra den språkliga verksamheten Sametinget?

- Vi har budgeterat mer för den politiska delen och har ändrat det till att bli en mer politisk språkkommité. Då kan vi ta pengar därifrån också, vi kan alltså använda pengar från flera olika ställen till verksamheten, säger Helena Dådring.

Anna Sunna

anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista