SÁMEDIGGI

Plenum enades om budgeten

Sametingets styrelse fick ändra delar av sitt budgetförslag innan plenum på torsdagen kunde godta budgeten för 2010. Oppositionspolitikern Ingrid Inga från Samelandspartiet kallar budgetuppgörelsen för ett vinna-vinna läge. Även styrelseordförande Sara Larsson var nöjd.

Hela torsdag förmiddag och en bra bit in på eftermiddagen debatterade plenum budgeten för det här året 2010. Styrelsen hade lagt fram ett förslag med tyngdpunkten på ökade insatser för den folkvalda delen.

Sara Larsson sa innan budgeten var färdigbehandlad att det viktigaste för henne var att få igenom ytterligare medel till den folkvalda delen, annars såg hon svårigheter att fortsätta som ordförande i styrelsen.

 – Den folkvalda delen i budgeten är ju väldigt begränsad, vi kan inte göra vårt uppdrag, lobba mot regeringen eller vara ute i det samiska samhället, säger Sara Larsson.

Styrelsen ville i sitt ursprungliga förslag att 964 000 kronor skulle budgeteras för styrelseordföranden och 770 000 kronor för styrelseledamöterna. Dessutom föreslog styrelsen minska anslagen till samisk media från två miljoner till drygt 1,4 miljoner, samt samma minskning för sameslöjden.

Samelandspartiet lämnade in ett motförslag med mindre pengar till den folkvalda delen och att bibehålla anslagen på två miljoner till såväl samisk media som sameslöjden. Efter lunchen hade styrelsen och Samelandspartiet enats om ett nytt gemensamt förslag där man via endel mindre omfördelningar kunde bibehålla tvåmiljonersstöden till media och slöjden. Dessutom så minskades stödet till den folkvalda delen endast marginellt.

 – Vi har accepterat styrelsens förslag och vi har varit konstruktiva både från styrelsens och Samelandspartiets sida så jag tycker det har varit väldigt bra, säger Ingrid Inga.

Dessutom fick Samelandspartiet igenom ett motförslag om att höja anslagen till rovdjursinventeringar. Styrelsen hade föreslagit 3,2 miljoner till inventeringar men Samelandspartiet vill lägga ytterligare 2,5 miljoner i den potten. Samelandspartiet fick också igenom sitt förslag vilket innebär att 5,7 miljoner avsattes till rovdjursinventeringar för i år.

Även nyligen avhoppade styrelsepartiet Guovssonásti hade motförslag på flera punkter i styrelsens budgetförslag. Bland annat ville Guovssonásti lägga mer pengar på studier i samiska. Styrelsen hade föreslagit 515 000 kronor och Guovssonásti ville öka det med en miljon till 1,5 miljoner, men fick inte igenom det i plenum. Dessutom ville Guovssonásti lägga två miljoner på katastrofersättningar till rennäringen, men fick inte stöd för det heller.

Däremot så var Guovssonástis ledamot Marita Stinnerbom upp flera gånger i talarstolen och tryckte på vikten av att Sametinget tar näringsfrågorna, särskilt rennäringen på allvar. Stinnerbom ville därför avsätta 300 000 kronor på att inrätta en näringsnämnd.

Stinnerbom nådde inte ända fram med sitt krav, men debatten slutade ändå med att plenum godkände henns förslag att tillsätta en arbetsgrupp som fram till nästa plenum ska föreslå direktiv för en näringsnämnd.

Budgetdebatten var lång och stundtals hård, men präglades ändå av en vilja att ge och ta från ledamöternas sida.

 – Här har vi verkligen visat att vi har olika synsätt och när vi samarbetar så blir det bättre, säger Sara Larsson.

 – Det känns väldigt bra att styrelsen varit så pragmatisk att man velat ändra sig och anta de förslag som Samelandspartiet lagt, så det är ett vinna-vinna läge tycker jag i alla fall, säger Ingrid Inga.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: