Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÁMEDIGGI

Kommitté för ny samepolitik

Publicerat torsdag 25 februari 2010 kl 17.50
Sametingets kommitté för en ny samepolitik. Foto: Thomas Sarri

Sametingets plenum i Skellefteå har tillsatt en kommitté för att ta fram ett förslag på en framtida samepolitik. Kommittén ska bestå av åtta ledamöter, en från varje parti. Men det krävdes omröstning för att avgöra frågan.

Ett enigt Sameting förkastade innan jul regeringens delförslag på en framtida samepolitik. Inför det här plenumet i Skellefteå hade styrelsen föreslagit att Sametinget själv ska ta initiativ till en ny samepolitik i Sverige.

Styrelsen föreslog en kommitté på åtta ledamöter, en representant från varje parti. Men det uppstod en diskussion om man verkligen skulle tillsätta en kommitté redan nu, utan att det fanns direktiv för kommittén.

Ingrid Inga från Samelandspartiet lade därför ett förslag om en arbetsgrupp på tre personer som skulle ta fram direktiv för kommittén och att kommittén sedan skulle tillsättas vid plenum i maj.

Men Lars Erik Fjellström från Landspartiet svenska samer var en av dem som tyckte att det inte fanns någon tid att spilla i den här frågan, utan det viktigaste var att kommittén kom igång så snart som möjligt.

Det här ledde till omröstning i plenum mellan styrelsens och Ingrid Ingas förslag. Styrelsen vann efter att rösterna fördelats med 18 stycken för styrelsens förslag och 11 för Ingrid Ingas förslag. Två röstade blankt.

Kommittén har till uppgift att föreslå bland annat:

 • Hur de samiska naturresurserna ska förvaltas.
 • Hur sametinget ska få ökat inflytande och deltagande i beslutsprocesser.
 • Hur FN:s urfolksdeklaration ska införlivas i svenska statens samepolitik och rättssystem.
 • Hur den samiska allmänheten ska involveras i arbetet.

Direkt efter beslutet nominerade varje parti sin representant till arbetsgruppen.

 • Lars Wilhelm Svonni, Samerna (ordförande)
 • Ingrid Inga, Samelandspartiet
 • Per Mikael Utsi, Guovssonásti
 • Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna
 • Lars Paul Kroik, Álbmut
 • Sara Larsson, Min geaidnu
 • Lars Erik Fjellström, Landspartiet svenska samer
 • Helena Dådring, Vuovdega

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".