Sametinget

Inget omval av styrelse efter Guovssonástis avhopp

Det blev inget omval eller nyval av sametingets styrelse efter att Guovssonásti lämnat styrelsen. Sara Larsson fortsätter som ordförande, men nu i en minoritetsstyrelse. Åtminstone fram till nästa plenum.

- Som läget är nu är det fler partier utanför styrelsen och det är svårt för att då är risken att man inte får riktigt bra beslutsunderlag. Det kan bli stökiga plenum.

Debatten har gått het i sametinget hur styrelsen är sammansatt. Partiet samerna och samelandspartiet har inte velat sätta sig i styrelsen och det beror på att dom anser att valen till styrelsen och presidiet, efter sametingsvalet förra året inte gick rätt till.

Styrelsen har ända till plenumet i Skellefteå bestått av ledamöter från, Guovssonasti, Skogssamerna, Jakt- och fiskesamerna, Landspartiet svenska samerna, Albmut och Min Geaidnu. Men efter Guovssonastis avhopp så är styrelsepartierna i minoritet när det gäller totala ledamöterna i sametingets plenum. Och det kan innebära att alla förslag som styrelsen lägger fram till plenum kan bli nedröstade.

Och trots försök från Sara Larsson att få samtliga partier att besätta styrelsen utifrån proportionellt valsystem, dvs att partierna fördelas styrelseplatser utifrån valresultatet,så var det ingen som nappade på det. Och nu är frågan öppen fram till nästa plenum om vad som händer med styrelsevalet. Ärendet återremitterades till valnämnden.

Per Mikael Utsi, ordförande för Guovssonásti hoppas på att alla partier ingår i styrelsen.

- Plenum har ju beslutat ett uppdrag till valberedningen att förbereda ett tillfyllnadsval till Styrelsen till nästa plenum.

Men enligt Ingrid Inga, ordförande för Samelandspartiet så är inte dom intresserade av att sitta i styrelsen.

- Vi har ingen ambition att sitta i styrelsen. Vi tycker att plenum är ett bra forum för de politiskla frågor som vi vill lyfta fram.

Och Anders Kråik, ordförande i Samerna, säger att dom tar ställning ifall det blir aktuellt med nyval till styrelsen.

- Om det blir en sådan situation så får vi överväga det. Men nu hoppas jag att den valda styrelsen klarar att hantera det här, mandatperioden ut.

Kristina Nutti

kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: