Skellefteå

Sara Larsson tror på ökat anslag

Mer pengar till de folkvalda sametingspolitikerna. Det beslutade plenum i Skellefteå att begära av regeringen inför kommande år. Politiska sekreterare, ett fjärde plenum och utskott ska ge bättre gehör för samiska frågor hos statsmakten, tror styrelseordförande Sara Larsson som har goda förhoppningar om ökat anslag.

- Jag tror Stockholm har börjat förstå det själva, för det får konsekvenser givetvis. Ibland hinner vi inte vara med när regeringen vill att vi ska svara och ha synpunkter. Vi har fattat beslut som regeringen tycker är väldigt konstiga och det beror på att vi inte har resurser, säger hon.

Utöver de budgetäskande som föreslagits av styrelsen inför de kommande tre åren klubbades fyra tilläggsförslag - begäran om medel för att arbeta med initiativ till ny samepolitik, omfördelning av anslagsposter gällande underhåll av samebyskiljandestängsel, anslagsbegäran om katastrofsskadeskydd för rennäringen, och begäran om medel för att Sametinget ska kunna bistå med juridisk rådgivningshjälp gällande markrättsfrågor.

Anna Sunna

anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".