Samrådsplikten utökas inte för skogsbruket

Regeringen vill inte utöka samrådsplikten mellan skogsbruket och rennäringen.

Samråden nedanför rennäringens året-runt marker bör även i fortsättningen ske på frivillig väg skriver regeringen i ett kommande förslag.

Enligt lagen ska samebyarna ha möjlighet till samråd med skogsbruket inför alla större avverkningar inom rennäringens året-runtmarker. Men många samebyar upplever ett ojämnt maktförhållande med skogsbruket vilket gör att deras inflytande är begränsat vid samråden.

- Man kan påverka när i tid när avverkningen sker och vilken typ av markberedning som ska göras. Det är väldigt svårt att få skogsbolagen att helt avstå en avvekrning, säger Jörgen Jonsson, ordförande för Svenska samernas riksförbund, SSR.

SSR menar i sin skogspolicy att Sverige borde införa regelrätta förhandlingar mellan skogsbruket och rennäringen inför skogssaverkningar.

Detta borde gälla inom hela renskötselområdet och syfte är att nå lösningar som bägge parterna är nöjda med.

Men regeringens ska inom kort lägga fram ett förslag på lagändringar som i första hand går ut på att minska den administrativa bördan för skogsbruket.

Det innebär att det inte föreslås några större förändringar i förhållandet mellan skogsbruk och rennäring. Det ska även i fortsättningen krävas tillstånd för avverkning av fjällnära skogar samt att samebyar ska ha möjlighet till samråd innan avverkning på sina året-runt-marker.

Att utvidga samrådsplikten utanför året-runtmarkerna skulle bli en alltför stor administrativ apparat menar regeringen.

Sven-Olof Tellström är ordförande för Tärna-Stensele allmänningsskogar och han välkomnar regeringens förslag.

- Vi har en samrådsplikt som fungerar och då ska man inte lägga på ytterligare saker, säger Tellström.

Regeringens förslag blir offentligt när den blir en så kallad lagrådsremiss och skickas till de juridiska experterna i lagrådet för granskning. Det är dock oklart när det sker.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista