Betalt för att jaga lodjur

Rekordmånga, över 200 djur får fällas när årets lodjursjakt startar den 1 mars. Det är i renskötselområdet som flest lodjur får skjutas enligt Naturvårdsverkets tilldelning. Men längst upp i norr riskerar jakten att bli fruktlös på grund utav svalt intresse i från jägarna.

I Kalix sameby erbjuder man nu därför pengar för att jaga. Rune Sundell är ordförande.

- Vi la ut en premie på 5000 kronor för den som skjuter ett lodjur inom vårat renskötselområde, säger Runde Sundell o

Med tanke på den kontroversiella vargjakt som blev i början av året - var det här beslutet kontroversiellt på något sätt för er?

- Nej inte det. Styrelsen har varit helt eniga"

Under förra björnjakten tog en sameby i Norrbottens inland ett liknande initiativ med belöning för skjutna björnar.

Samebyn i Kalix har dom senaste åren sett hur problemet med lodjur som dödar framförallt honkalvar har ökat. Det är extra kostsamt eftersom dom är avgörande för att mängden renar i hjorden ska kunna upprätthållas. Och nu har man nått en kritisk nivå, säger Rune Sundell.

- Där de som är honkalvar knappast räcker att reproducera och ersätta dom djur som är gamla och är i tur att avgå, säger Sundell

Jaktmotståndare har hävdat att om ersättningsnivåerna för skadan som rovdjuren orsakar rennäringen bara höjs, så skulle inte lika många rovdjur behöva skjutas.

Men i det här fallet spelar det ingen roll om renarna ändå till slut riskerar att försvinna. Nu är det istället upp till jägarorganisationerna att möta Naturvårdsverkets ökade jakttilldelningen på lodjur längst upp i norr, tycker Rune Sundell.

I Norrbotten får sex gånger så många lodjur skjutas i år jämfört med ifjol då bara två sköts.

- Är det inga jägare som känner att det här är någonting vi ska ägna oss åt så blir det ju naturligtvis fruktlöst, så är det ju, säger Rune Sundell.

Över 10 000 jägare har registrerat sig hos Naturvårdsverket för att kunna delta i lodjursjakten som tillåts i tolv län.

Men Björn Sundgren på Jägareförbundet i Norrbotten räknar ändå inte med att speciellt många i landets nordligaste län kommer ge sig ut, eftersom jaktformen är så pass ny här.

- För dom flesta jägare är det här helt nytt. Ny jaktsäsong, ny jaktform, säger Björn Sundgren.

Men vad gör ni då på jägareförbundet för att möta den här ökade tilldelningen här uppe?

- I år då är det först och främst att informera om regelverket som finns, att man ska varje timme kolla att det finns tilldelning kvar, att man ska vara registrerad och så vidare. Sen får vi se om det kommande år behövs en lodjursutbildnig. Det beror lite grann på hur det går i år, säger Björn Sundgren

 Nils Eklund, SR Ekot
nils.eklund@sr.se
  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista