Anders Kråik, Handölsdalens sameby.
HÄRJEDALSKONFLIKTEN

Samebyar och markägare mot avtal

Samebyarna i Härjedalen godkänner markägarnas bud på tre kronor per hektar i upplåtelseavgift för vinterbetet.

De senaste årens ovisshet tär på alla inblandade och samebyarna är nu eniga om att det är dags att komma till ett avtal för att skapa trygga förutsättningar för vinterbete.

Förutom upplåtelseavgiften så kräver markägarnas förhandlingsgrupp att alla ska erbjudas att skriva avtal om renbete oavsett om markägaren omfattas av Härjedalsdomen eller inte. Markägarparten har tydligt deklarerat att i det kravet kommer man inte kompromissa.

För samebyarna har det tigigare varit svårt att acceptera att alla markägare ska omfattas av ett avtal. Men för att överhuvudtaget komma vidare i förhandlingen så går nu samebyarna med på det. Men inte helt förutsättningslöst.

- För oss är det viktigt att vi inte förhandlar bort sedvanerätten i ett kommande avtal, eftersom det fortsatt pågår renbetesprocesser i Härjedalen, exempelvis Rätansmålet inom Tåssåsen sameby, säger Anders Kråik.

SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista