Friskola öppnas i Kuttainen

Skolinspektionen har gett Tulinkisuando friskoleförening klartecken att öppna en friskola i Kuttainen. Planen är att den ska öppna till hösten.

Redan nu har föreningen fått in 53 intresseanmälningar. Skolan planerar att ta emot maximalt 70 elever.

- Vi är öppna för alla, men av de intresseanmälningar vi har fått in, bor samtliga i Karesuando, säger Håkan Siggemo, ordförande i friskoleföreningen.

Han tror att den nya skolan kommer att gynna hela Karesuando.

- Det lönar sig, och kommer betyda mycket för hela byn, säger han.

Men mycket ska också göras, som annonsering efter personal, upprättande av ny styrelse och att få fram lokaler. En klar kartläggning över antal elever som vill börja ska också göras.

Den kommunala skolan i Kuttainen lades ner höstterminen 2009 och eleverna har sedan dess åkt buss till Karesuando skola. Beslutet möttes av stora protester.

Frida Fernqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".