Edvin Rensberg
Härjedalen

"Ett steg i rätt riktning"

Samebyarna är villiga att betala betesarrende till privata markägare i Härjedalen. "Vi är illa tvungna", säger Martin Eriksson, Handölsdalen sameby. "För att avtalet ska vara av värde måste alla skriva under, annars kan det sätta oss i en omöjlig sits", säger Edvin Rensberg till Sameradion.

Ruvhten Siijtes ordförande Edvin Rensberg är både negativt och positivt inställd till avtalet.

– Jag är tveksam till att acceptera avtalet, med tanke på att det är osäkert om alla markägare skriver under.

Rensberg betonar att samtliga markägare måste acceptera avtalet. Han ser det som en fara att det bildas öar där de inte får ha sina renar och att det blir omöjligt att ha renar i närheten. Det med tanke på att de kan få böter om någon ren vandrar in på marker där markägare inte ingått avtal.

– För att avtalet ska vara av värde måste alla skriva under, annars kan det sätta oss i en omöjlig sits, säger Rensberg till Sameradion.

Slutharvat?
Ordförande för grannsamebyn Mittådalen heter Per Jon Fjellgren.

– Jag har harvat på med det här i halva mitt liv och det här är ett steg i rätt riktning, vi tycker markägarnas bud är rimligt, säger han.

 – Nu hoppas jag att hotet om tvångsslakt är borta, tillägger Fjellgren.

– Vi är illa tvungna för att det ska bli någon renskötsel i framtiden, säger Martin Eriksson, Handölsdalen sameby.

Har ni råd att betala?
– Det blir kärvare men tror att det kommer att gå, säger Martin Eriksson.

– Nu startar en process. Det är fortfarande många osäkra faktorer. Bland annat skaderegleringen, säger Fjellgren. Det är tänkt att samebyarna ska skapa en skadefond som ska vara till grund för att ersätta markägare om renarna skadar deras marker.

När kommer ett avtal att vara påskrivet?
– Bra fråga, men det kommer inte vara någon snabb process, säger Edvin Rensberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista