Ojämn medelsfördelning till förvaltningskommunerna

Per Mikael Utsi, partiledare i Guovssonásti, är kritiskt till det statsbidrag som utgår till förvaltningskommunerna för minoritetsspråk. Statsbidraget borde vara baserat på sameröstlängden istället för kommunernas invånarantal menar Utsi.

- Regeringen har satt en modell som följer någon Stockholmsmodell där man tror att det finns hundratusentals samer i varje kommun. Det har lett till att kommuner med lite samer och kommuner med många samer får lika mycket pengar. Det skapar problem för de kommuner där det bor många samer, de har inte tillräckligt med resurser, säger Per Mikael Utsi.

För att förvaltningskommunerna för minoritetsspråken ska kunna fullfölja sin uppgifter får de statsbidrag baserade på invånarantal. Grundbeloppet beräknas till 750 000 kronor. Kommuner som till exempel Kiruna och Jokkmokk där det bor färre än 50 000 invånare får ett grundbelopp. De kommuner som är förvaltningskommun för fler än ett minoritetsspråk får också ett tillägg på 500 000 kronor.

Den kommun samiska förvaltnignskommun som får högst statsbidrag är Umeå kommun som med sina 114 000 invånare får 2 250 000 kronor. Per Mikael Utsi skulle hellre se att statsbidraget beräknas efter sametingets röstlängd, som han tycker ger en mer rättvisande bild av hur många samer som bor i kommunen. Dagens fördelningssystem kommer ge negativa effekter menar Utsi.

- Det är ju svårigheter för de som bor i Kiruna kommun att få bra service, säger Per Mikael Utsi

Är det något som du redan har sett?

- Nej, men det är klart att när kommuner får lite pengar så får det effekter, jag tror inte att kommuner satsar egna pengar, säger Per Mikael Utsi.

Vilka möjligheter tror du att det finns för att förändra fördelningssystemet?

- Det borde vara ganska lätt för oss i sametinget att peka på hur tokigt regeringen har arbetat, säger Per Mikael Utsi.

Sametingets plenum i Skellefteå förra veckan bordlade ärendet som skulle ha behandlat verksamhetsplanerna för minoritetspolitiken.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".