1 av 2
- Skotertummen har börjat klia igen, säger pensionären Henrik Päiviö några dagar efter skoterturen på 298 mil. Foto: Lars-Ola Marakatt.
2 av 2
De hade i alla fall tur med vädret: - Hade vi anlänt till Skåne en dag efter hade vi varit tvungna att köra på barmark, säger Päiviö.

Skoteråkare för Haiti tackar Sverige

Efter 300 mil på skoter genom Sverige för att hjälpa drabbade i Haiti hyllar nu pensionärerna Roland Hannu och Henrik Päiviö alla hjälpsamma människor i Sverige. Henrik Päiviö är rörd över hjälpen de själva och Haitiborna fått:
"alla dessa snälla människor. Vi har träffat så mycket folk. Dom har hjälpt oss till varje pris."


"alla dessa snälla människor. Vi har träffat så mycket folk. Dom har hjälpt oss till varje pris. Dom har lånat oss deras sängkammare och låtit oss sova hos dem. Det finns folk i detta land som verkligen har ett stort hjärta, säger Henrik Päiviö."

Vandrarhem, hotell, privatpersioner, många har erbjudit helpension för skoterpensionärerna på deras framfart genom Sverige. 298 mil blev det och 18 dagar tog det - I slutet på förra veckan nådde dom målet - Smygehuk, efter att ha startat i Treriksröset. Det har varit ett heltidsjobb plus övertid varje dag men det har gett mersmak berättar Henrik Päiviö.

"Man har farit fram som en popstjärna, eller någonting. Jag menar, vi är bara vanliga skoteråkare. Vi har till och med skrivit autografer, säger Päiviö".

Totalt har radiohjälpen fått in 24 miljoner till dom drabbade i Haiti. det nästa största beloppet någonsin vid en enskild katastrofinsamling förutom tsunamin 2004. Det är osäkert hur mycket skoterresan gett för haitis drabbade. Hannu och Päiviö har bett folk att betala direkt till radiohjälpen. De sista två veckorna har radiohjälpen fått 650 000 till Haiti. Henrik Päiviö är nöjd med det:)

"Vi har gjort det vi kunnat. Vi har haft sådan uppmärksamhet, säger Päiviö."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista