1 av 2
2 av 2
Karesuando

Män drabbas av vinterstress

Stressen ökar bland människor i norr under vintern, framförallt drabbas männen. Kylan och mörkret tros vara orsaken, det visar en undersökning som gjorts i Vittangi, Karesuando och Soppero bland 1000 utvalda. Ulf Gyllensten har gjort undersökningen som ingår Eurospan.
- Det är väldigt tydliga mönster vi ser när det gäller årstidsskillnaderna, säger Gyllensten.

Ulf Gyllensten professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala universitet gör undersökningen:
- Det är väldigt tydliga mönster vi ser när det gäller årstidsskillnaderna. Man har en stresstopp före jul sedan är det en ännu starkare stresstopp i februari, mars vilket Gyllensten menar beror på att många bland de som ingår i undersökningen är renskötare och att det då är mycket att göra.  Men senare under våren och sommaren minskade stressen både bland män och kvinnor.Projektet med att kartlägga hälsosituationen i Karesuandoområdet ingår i ett större europeiskt samarbete. Och resultatet ska så småningom jämföras med resultatet från de andra deltagarländerna, rapporterar SR meänradio i Pajala.

De man kommit fram till är att det är stora skillnader mellan årstiderna. Men förutom att stressen ökar under vinterhalvåret så påverkar också kylan.
- Jag är övertygad om att klimatet har betydelse. Det är för tidigt att säga att vi har bevisat det men jag tycker själv att resultatet talar starkt för det. Det är inte bara det att man måste vara med aktiv i sitt yrke under vinterperioden utan även klimatet och de påfrestningar man utsätts för, säger  Ulf Gyllensten professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala universitet.


Bertil Isaksson
bertil.isaksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".