1 av 2
- Det är första gången jag hamnar i en kokbok, säger David Persson.Foto: ICA
2 av 2
David Persson. Foto:ICA
Lappland

Hjortron, chili och renskav gav seger

Renskavsgryta med kryddiga hjortron är Lapplands nya landskapsrätt. Bakom den vinnande rätten, som valts ut i konkurrens med hundratals andra nya rätter, finns David Persson från Stensele som gläds över att just hans rätt blev utsedd.
 - Renskavsgryta brukar jag göra. Nu försökte jag tänka ut hur man varierar på bästa sätt, säger David Persson.

I en kommande kokbok kommer renskavsgrytan att finnas tillsammans med landskapsrätter från hela Sverige. Bakom Lapplands rätt står David Persson.
 - Det som känns fånigt med det hela är att det var så enkelt. Allt gjorde jag under en enda kväll. Jag såg tävlingen. Köpte hem renskav. Och kryddade på tills det blev bra, berättar Persson.

Juryn valde förutom vinnaren, också ut två andra nya rätter från Lappland, suovasklämma och fjällripa med risotto på maltvete. Dom rätterna kommer också att finnas med i boken.

Förutom äran belönas även samtliga vinnare av de nya landskapsrätterna med 5 000 kronor.


 - Lite cocosmjölk och annat. Det blev bra, säger David Persson. En svägerska brukar göra lingonchutney. Tanken slog att pröva med hjortron.
 - Hjortronen kryddade jag med ingefära, chili, kryddnejlika och stjärnanis, säger vinnaren. 
 - Den är jättegod måste jag säga. Bra tillsammans med viltsmak, säger David Persson som i vanliga fall inte jobbar med mat.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista