Marja Ek, renköttsföretagare i Sollentuna. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion.

Rovdjuren nyckelfråga för ny branschorganisation

Strax före jul bildades en helt ny branschorganisation för renkött. Rovdjuren blir organisationens viktigaste fråga, enligt ordföranden. Organisationen vänder sig till alla renköttsproducenter - och Sameradion har besökt ett litet familjeföretag i Sollentuna utanför Stockholm som tänker ansluta sig.

Vid Norrvikens pendeltågsstation i Sollentuna kommun ligger ett litet familjeföretag, specialiserat på renkött. 1982 öppnade makarna Gudrun Thomasson-Ek och Bill Ek en butik för renköttsförsäljning.

Förutom butiken har företaget också catering med renkött som den huvudsakliga ingrediensen och på sommaren har familjen turistverksamhet i Mittådalen i Härjedalsfjällen.

När Sameradion besöker butiken tar dottern Marja Ek emot.

Renkött är en exklusiv produkt och tillgången räcker inte för att bli vardagsmat för alla säger Marja.

- Jag brukar berätta för våra kunder att rentillgången räcker till ungefär 140 gram kött per svensk och år. Detta säger jag för att kunderna ska få lite perspektiv, säger Marja och skrattar gott.

Efterfrågan är alltså större än tillgången och det gör att renkött är mer än dubbelt så dyrt i Stockholm än i Kiruna.

En bidragande orsak just nu är att det går mer renar till rovdjuren än till slakterierna, enligt beräkningar från professorn i renskötsel, Öje Danell vid Statens lantbruksuniversitet.

Enligt Danell är smärtgränsen passerad för hur hårt rovdjurstryck som rennäringen klarar av.

Det här anser ordföranden i Svenska samernas riksförbund, Jörgen Jonsson är en av de viktigaste frågorna för den nya branschorganisationen att engagera sig i.

- Det är oacceptabelt. Vi är en näring som vill producera och skapa arbetstillfällen i glesbygden, säger Jonsson, som även är ordförande i den nya branschorganisationens interimsstyrelse som valdes i december.

Vad kan ni göra i den nya organisationen?
- Vi kan belysa hur detta drabbar även förädlingsföretagen. I dag ersätts ju bara renägaren men även företagen drabbas när det blir för små volymer att hantera, säger Jonsson.

Vid bildandet av den nya organisationen fanns elva intressenter på plats.

De flesta är företagen i renköttsbranschen är små familjeföretag med intäkter från några miljoner kronor per år upp till 20 miljoner.

Den stora elefanten i sammanhanget är Polarica i Haparanda som i sin årsredovisning i fjol uppgav intäkter på drygt 700 miljoner kronor.

I april håller branschorganisationen sitt första årsmöte och Marja Ek är intresserad av att ansluta familjens företag. Hon menar att hon som egen företagare har fullt upp med att klara dagen och det därför är svårt att lyfta blicken mot framtiden.

De stora frågorna i ett längre perspektiv blir liggande menar Marja.

- Där hoppas jag att branschorganisationen kan hjälpa till, säger Marja Ek.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Intäkter 2009

Polarica AB: 740 369 000
Viltpoolen AB: 63 668 000
Svantes vilt och bär AB: 36 130 285
Eliassons partiaffär AB: 27 972 721
Grundnäs AB: 20 995 799
Arvidsjaur renslakt AB: 13 779 395
Laestadius kött och vilt: 8 224 000
Lennart Blindh AB: 6 357 110
2008
Idre ren AB: 5 698 320
Labba renslakteri AB: 3 197 000

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista