Arrendeavtal befaras ge konsekvenser i fler samebyar

Överenskommelsen om att renägarna ska betala arrendeavgift till privata markägare i Härjedalen kan få konsekvenser för fler samebyar i Sverige. Det befarar Anders Persson från Gällivare skogssameby.

- Jag tycker det håller på att ta sådana propositioner i Härjedalen, och jag är rädd att det går som en löpeld vidare, säger Anders Persson. 

Han frågar sig vad sin händer med dom andra områdena, där det har varit tvistemål, kommer man nu från markägarhåll starta nya processer?

- Vi som inte har pengar att processa med markägarna kommer att förlora. Nästa steg blir att vi måste börja betala, säger Anders Persson

Samebyarna i Gällivare har i likhet med samebyarna i Härjedalen, vinterbetesområden på privata marker vid kusten. Och skulle markägarna i t ex Norrbotten börja processa om att även dom ska få betalt för betet, så kommer det att drabba samebyarna hårt, menar Persson.

- Hela rennäringen bygger på ett fritt bete på de områden man är tilldelad. Om man ska börja betala för sig, så tror jag inte att det är många samebyar som i förlängningen kan stå för kostnaderna, säger Anders Persson.

Samebyarna i Härjedalen har efter 20 års processande gått med på att betala arrendeavgift för renbete på privatägda marker, efter att domstolarna beslutat att det inte finns sedvanerätt för renbete på privata marker i Härjedalen. Samebyarna ska även betala skadestånd om renarna förstör marker. Anders Persson ifrågasätter starkt dels domstols beslutet, men också att renarna skulle orsaka skador.

- Renen gör tydligen ingen skada om man får ersättning för arealen. I Härjedalen har renskötseln funnits under en väldigt lång tid. Staten har även flyttat samer från Karesuando-området till Härjedalen. Staten har vetat att här finns det utrymme och betesmarker, där har man sedvanerätt - men över en natt så tillåter man markägarna att börja processa och så försvinner sedvanerätten, säger Anders Persson

Men även om oron över att t ex Gällivare skogssameby ska hamna i liknande situation, och behöva betala till privata markägare för att renarna ska få beta på deras marker, så har Anders Persson förståelse för att renägarna i Härjedalen gick med på att betala arrende.

- Men just den här pressen hela tiden, rättegång på rättegång, viteshot hit och viteshot dit. Dom måste ha ett helsike därnere, säger Anders Persson i Gällivare skogssameby som för några år sedan förlorade gentemot markägare i Boden Luleå-området om vinterbetesrätt för renarna.

 Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista