1 av 2
Laila Susanne Vars gläds åt att FN:s specialrapportör tar tag i samefrågor. Foto: Lars-Ola Marakatt
2 av 2
James Anaya kommer till Rovaniemi i mitten av April för att träffa samer och statliga företrädare. Foto: Eilif Aslaksen NRK Sámi Radio
Samepolitik

FN:s specialrapportör till Sápmi

– Historiskt. Det är första gången James Anaya ska skriva en rapport om ett folk, samerna, säger Laila Susanne Vars, vicepresident för Sametinget i Norge.

Laila Susanne Vars ser det som viktigt framförallt att staterna löser frågan om att barn och unga i länderna fortfarande inte får lära sig tillräckligt om samerna. Men hon ser även att staterna löser frågan om samisk läromedelsbrist, landrättighetsfrågan och resursutnyttjandet. 
– Nu måste nog Reinfeldt och de andra lyssna, säger hon

– FN:s specialrapportör har hittills skrivit rapporter om staterna och urfolk som bor där. Och bara det att nu att FN skriver en rapport om ett folk, samerna är jätteviktigt. Det kanske också innebär att vi får mer uppmärksamhet bland media här hemma, säger Laila Susanne Vars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista