Svenska jägareförbundet redan igång

Svenska jägareförbundet centralt, är positiv till beslutet om flyttning av varg. Men ser helst att det i första hand sker omflyttning av varg inom landet, som på egen hand tagit sig in i renskötselområdet, om inte den naturliga invandringen räcker till för att klara den genetiska statusen.

Enligt Torbjörn Lövbom, ordförande i svenska jägareförbundets rovdjursråd, har dom redan börjat processen med att ta fram kriterier som dom tycker är viktiga att beakta för myndigheterna.

Bland dessa kriterier är att flyttad varg endast är fredad en förutbestämd tid, att vargar som flyttas men ställer till problem ska kunna skyddsjagas samt att de områden som tar emot varg bör kompenseras med extra tilldelning vid den fortsatta vargjakten.

För Jägareförbundet är möjligheten att jaga varg och att vargstammens utveckling begränsas, ledstjärnan i det fortsatta arbetet, skriver svenska jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista