Patrik Lundgren, Östra Kikkejaur sameby. Foto: Anna Sunna

Gigantisk vindkraftspark förstör betesmarker

En fjärdedel av Östra Kikkejaurs samebys vinterbetesmarker kommer snart fyllas av vindsnurror. Regeringen kräver att rennäringen ska påverkats så lite som möjligt. Patrik Lundgren, renskötare i Östra Kikkejaurs sameby är ändå inte trygg inför framtiden.

- Att de skulle få tillåtlighet det förstod vi. Sen vad de här villkoren innebär det måste vi studera och sätta in oss i mer, säger Patrik Lundgren.

Du låter inte överväldigad positiv?

– Hela det här projektet är ett hot mot våran sameby, vi har jobbat rätt länge med att försöka hitta lösningar. Det är en jobbig process som vi går igenom, säger Patrik Lundgren.

Regeringen kräver att rennäringen påverkas så lite som möjligt av vindkraftsparken.

– Det kommer att ske genom att inte bygga när renarna är där och betar, och se till att man får tillbaka vegetationen, eller om det också krävs, kompensation för till exempel stödutfodring, säger miljöminister Andreas Carlgren till SR Ekot.

Det vinterbetesområde där snurrorna sätts upp kommer inte att kunna användas på samma sätt som tidigare. Det viktiga för samebyn i det här läget är att de blir ekonomisk kompenserade för intrånget enligt Patrik Lundgren.

– Det ger oss den möjligheten till medel för att göra de förändringar som kommer att krävas i renskötseln, säger Patrik Lundgren.

Kan du ge exempel på vilka förändringar som kommer att behövas?

En förändring är att vi kommer behöva utfodra renhjorden delar av året, det vet vi ju vilka enorma kostnader och vilka resurser med arbetskraft och anläggningar en sådan utfodring kräver. Sen finns det andra risker också, kanske utökad biltransport som kostar extra pengar, säger Patrik Lundgren.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista