Tre av ungdomarna fotade på tidigare tävlingar och som åker till AWG. Foto Kjell Marainen

Guld i sikte på Artic Winter Games

Idag åker fem ungdomar från Gällivare som är uttagna i Team Sápmi, till Artic Winter Games för att försvara fem guld, fem silver och sex brons som Team Sápmi tog 2008.

Sara Pittsa, Karin Nutti Pilflykt, Ella Maria Nutti, Per- Ola Jannok och Naima Khan Nergård är nervösa inför resan till Kanada.

Där ska de tävla både individuellt och i lag tillsammans med de norska ungdomarna som är uttagna i Team Sápmi.

Team Sápmi har de senaste två åren kommit sist i medaljligan med 16 medaljer 2008 och 21 medaljer 2006. Men det beror på att de andra lagen tävlar i mer än bara skidåkning och fotboll.

2008 hade Team Sápmi möjlighet att ta 34 guldmedaljer och 2006 hade Team Sápmi möjlighet att ta 24 guldmedaljer då räknat med att de bara tävlade i skidåkning och fotboll.

De fem ungdomarna som nu ska jaga medaljer på Artic Winter Games är inspirerade av OS som var i februari, både Charlotte Kallas teknik och Marcus Hellners guldlopp kom på tal och när de tittat på de tävlingarna vill de själva vinna tävlingarna i Grand Prairie i Kanada.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".