Aina Jonsson
Samiska veckan i Umeå

Samiskt hederspris till Aina

Aina Jonsson får priset bland annat för hennes mångåriga insatser som främjat rennäringen och den samiska kulturen.
- Jag känner mig hedrad och det känns som ett erkännande. Det man levt eller och trott på har inte varit förgäves, det har haft betydelse.

Umeå sameförening har gett ut ett hederspris sedan 2004.

- kanske känns det lite jobbigt att tacka, men jag vill tacka Såhkie, (Umeå sameförening) och de övriga som ansett att just jag skulle ha det här priset, sa Aina Jonsson när hon steg upp på podiet.

Sedan Umeå sameförening fyllde fem år delar de årligen ut ett hederspris till en eller flera personer, sameföreningar eller andra som gjort betydelsefulla insatser för den samiska kulturen.
Aina Jonsson fick priset för sina mångåriga insatser inom rennäringen och den samiska kulturen. Hon ses som en förebild för unga kvinnor inom renskötseln och en kulturbärare som binder samman den moderna samiska historien.

Vad betyder det här för dig?
- Jag känner mig hedrad och det känns som ett erkännande. Det man levt eller och trott på har inte varit förgäves, det har haft betydelse. Jag är ingen vanlig svensk, vi är samer, vi har egna tankegångar och en egen tradition. Inte kan de ändra på det, det är det som kallas identiet.)

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista