1 av 3
Invigningen av samiska veckan 2010. Foto Frida Fernqvist.
2 av 3
Sydsamiska vistet i Umeå. Foto Frida Fernqvist.
3 av 3
i kåtan värmde elden. Foto Frida Fernqvist.
Umeå

Samiska veckan i Umeå invigd

- Jag känner att Umeå är representativt när det gäller samisk kultur och kunskap, sa Fredrik Lindegren kultuschef i Umeå under invigningen.

Ett tåg med människor gick med facklor upp till det nya sydsamiska vistet, som också invigdes samtidigt som den elfte samiska veckan. 

Jörgen Stenberg förgylde kvällen med sin jojk om bland annat körrenen.
-Samiska veckan är väldigt viktig. För en gångs skull får det samiska komma i första rummet. Det är det som är roligt, sa Jörgen Stenberg.

Samiska veckan är utbildning
Kulturchefen Fredrik Lindegren berättade i sitt tal att han inte visste mycket om samisk kultur och om samer när han flyttade till Umeå 1991.
- Det är tack vare samiska veckan som jag har lärt mig lite mer om samisk kultur och om samer, säger Fredrik Lindegren, Umeås kulturchef.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista