Sara Larsson, sametingets styrelseordförande. Foto: Anna-Maria Ahlén.

Firar kvinnodagen

"Vi har ett jämställt Sameting och det finns all anledning att fira och se framåt", säger sametingets styrelseordförande Sara Larsson. På den internationella kvinnodagen deltar Sara Larsson i ett panelsamtal om kvinnors rättigheter hos Diskrimineringsombudsmannen.

Sara Larsson säger att hon kommer att uppmärksamma på hur Sveriges undermåliga samepolitik leder till att de samiska kvinnornas problematik osynliggörs i samhället. Larsson säger att hon även kommer att ta upp sametingets lyckade jämställdhetsarbete. Idag är 15 av 31 ledamöter i sametingets plenum kvinnor.

Vad mer ser du finns att göra i kvinnofrågor i Sametinget?

– Dels måste vi säkerhetsställa att vi behåller en hög representation av kvinnor genom att se till att arbetsförutsättningarna är bra, men vi måste också ut i det samiska samhället och diskutera jämställdhet, säger Larsson.

Övriga i styrelsen, Håkan Jonsson och Helena Dådring, kommer att uppmärksamma kvinnodagen på Ungdomsstyrelsen tillsammans med representanter för samtliga nationella minoriteter i Sverige.

Styrelseledamoten Josefina Skerk befinner sig i New York på FN:s toppmöte om kvinnokonventionen.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista