1 av 3
Olavi Korhonens berättelser lockade lyssnare. Foto: Thomas Sarri
2 av 3
3 av 3
Inger Hellman hade traditionsenligt parkerat sin försäljningsvagn utanför Västerbottens museum. Foto: Thomas Sarri.
UBMEJEN BIEJVIEH 2010

Umesamisk språkdag

Den umesamiska språkdagen bjöd på en rad föreläsningar när Ubmejen Biejvieh sparkade igång på allvar. ”Vi fortsätter vårt arbete att utveckla umesamiskan”, säger Märgge Uttjek som är ordförande i föreningen Álgguogåhtie.

Temat för årets samiska vecka i Umeå är språk och litteratur, och en av de första punkterna på programmet var följaktligen en umesamisk språkdag. På förmiddagen höll det relativt nybildade Álgguogåhtie sitt årsmöte och där fick Märgge Uttjek fortsatt förtroende som ordförande.

 – Det är alltfler som vill engagera sig och vi har sett ett behov av att organisera oss för att strukturera upp arbetet.

Märgge Uttjek berättar vidare att man nu jobbar mycket gentemot de nya samiska förvaltningskommunerna för att ge vägledning inför uppdraget att ge service på samiska.

På eftermiddagen var det sedan en rad föreläsningar. Professor Olavi Korhonen berättade om såväl samiska ortnamn som samisk litteratur. Henrik Barruk höll en föreläsning om språkets betydelse. Dagen avslutades sedan på folkets hus där departementssekreteraren Kaisa Syrjänen-Schaal redogjorde för regeringens strategi för de nationell minoriteterna.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".