Lars Arne Söderfalk rektor på Karesuando skola. Foto: Marit Kuhmunen

Skolan i Karesuando hotas av en friskola

Kiruna kommun har gett klarttecken till friskolan i Kuttainen.
- Det är positivt för Kuttainen att få en skola, men det finns såklart en baksida, säger Lars Arne Söderfalk, rektor i Karesuando.

Friskolan kan medföra att Karesuando skola förlorar hälften av sina elever till Kuttainen. Lars Arne Söderfalk är rektor på skolan och han hoppas att elever ska stanna i Karesuando trots att friskolan öppnas.
- Vi har kompetenta lärare och det kan göra att elever väljer att stanna här, säger han.

Högstadiet påverkas inte
Friskolan i Kuttainen kommer att ha klasser från förskolan till årskurs 6 och detta kommer då påverka elevantalet i Karesuando. Karesuando skola har idag innan friskolan öppnas 129 elever enligt Lars Arne Söderfalk som är rektor. Det är endast högstadiet på skolan som inte kommer att påverkas eftersom friskolan inte kommer erbjuda undervisning för högstadie klasser.

Marit Kuhmunen
maret.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista