1 av 4
Sara Larsson. Foto: Lars-Ola Marakatt.
2 av 4
Per-Mikael Utsi, Guovssonástis partiledare. Foto: Lars-Ola Marakatt
3 av 4
Politiker samlade i Skellefteå under Sametingsplenum. Foto: Thomas Sarri
4 av 4
Lars Samernas Lars Wilhelm Svonni, th, i diskussion med Sara Larsson och Ingrid Inga, mitten, under Plenum i Skellefteå. Foto: Thomas Sarri.
Samepolitik

Maktkampen fortsätter i Sametinget

Först var det Samelandspartiet och partiet Samerna som inte ville ingå i en proportionellt vald styrelse. Och efter senaste plenumet hoppade Guovssonásti av styrelsesamarbetet. Efter två dramatiska plenum har nu Sara Larsson ett svårt jobb att som styrelseordförande ena partierna och få till ett konstruktivt arbete under mandatperioden. "Jag måste kontakta även oppositionspartierna för att driva igenom styrelsens politik inför varje plenum", säger Sara Larsson.

I förra veckan träffades Sara Larsson (Min Geaidnu) och Guovssonástis ordförande Per-Mikael Utsi. Officiellt var de på samiska parlamentariska rådets, SPR:s styrelsemöte. Men Sara Larsson bekräftar att det även fördes diskussioner om makten.
 – Absolut, det pågår förhandlingar, säger hon.

Är det här din taktik, att först hoppa av styrelsen för att förhandla om mer makt Per-Mikael Utsi?
 – Vi har bara pratat om SPR, säger en leende Per-Mikael Utsi.

 – Just i dagsläget vill vi inte göra skillnad mellan partierna, jag vill välkomna alla partier att ingå i Styrelsen, säger Sara Larsson.

Fel taktik
Partiet Jakt- och fiskesamernas Håkan Jonsson, vice ordförande i styrelsen, är inte positivt inställd till Guovssonástis avhopp.

 – Det är fel taktik, han får igenom mindre nu än när han satt med i styrelsen, säger Jonsson.

Per-Mikael Utsi hävdar att partiet Guovssonásti ensamt har drivit renskötselfrågorna.

 – Vi har ensamma drivit Samelandspartiets och partiet Samernas politik i styrelsen, säger Utsi.

Varför ingår ni inte ett samarbete med Samerna och Samelandspartiet?
 – De måste ta initiativet, svarar Per-Mikael Utsi.

 – Vi vet ju hur det gick, säger Håkan Jonsson.

Jonsson syftar på plenumet i Kiruna förra året då Per-Mikael Utsi valdes till styrelseordförande. En post som han hade i drygt ett dygn. När han inte fick med Samelandspartiet och Samerna i en styrelse där alla partier ingick backade han och avsade sig posten.

 – Han har ha förverkat sin chans, säger Håkan Jonsson.

Ingen har ringt Ronny
Partierna Guovssonásti, Samelandspartiet och Samerna har tillsammans 15 mandat. Styrelseblocket har också 15 mandat. Sedan finns politiske vilden Ronny Svarto som lämnat sitt parti Jakt- och fiskesamerna.

Svarto deklarerade dock i talarstolen vid det senaste plenumet att hans poltiska lojalitet ligger hos partiet Samerna, det skulle innebära att partierna utanför styrelsen har stöd av totalt 16 mandat och styrelsen hamnar då i minoritet med ett mandat mindre.

Men inget av partierna utanför styrelsen verkar vilja samarbeta med en politisk vilde.

 – Ingen har ringt mig, säger Ronny Svarto. Han tillägger också att han ser positivt på en styrelse med Samerna, Guovssonásti och Samelandspartiet.

Men mellan partierna utanför styrelsen finns ännu inget formell samverkan och för partiet Samerna är det inte heller aktuellt att samarbeta med Ronny Svarto.

 – Vi ser positivt på att han stödjer oss, men vi går inte in i samarbete med politiska vildar, säger Samernas partiledare Anders Kråik.

Jakt- och fiskesamernas partiledare är inte orolig över att partierna utanför styrelsen och Svarto ska gå ihop och med sina 16 mandat kräva styrelsens avgång.

 – De vågar inte lita på någon politisk vilde, därför vågar de inte göra det, säger Håkan Jonsson.Styrelsen jobbar med handlingsplan

I veckan har Sametingets styrelse träffats i Stockholm. Där jobbar man med att få till en handlingsplan för mandatperioden fram till 2013.

 – Vi vill satsa på biblioteksfrågor och den politiska verksamheten bland annat, säger Sara Larsson.

För att det ska gå igenom måste hon nu få med sig någon eller några av oppositionspartierna.

 – Jag måste bygga upp relationer och få stöd av dem, säger Sara Larsson.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".