1 av 6
Samevistet på Gammlia lockar såväl gammal som ung. Foto: Thomas Sarri
2 av 6
Ett besök i kåtan värmer gott. Foto: Thomas Sarri
3 av 6
En av de hårdast arbetande tar sig en välbehövlig paus. Foto: Thomas Sarri
4 av 6
Lassokastningen är populär. Foto: Thomas Sarri
5 av 6
Sophia Renfjell säljer mat till hungriga gäster. Foto: Thomas Sarri
6 av 6
Anna-Marja Kaddik tar glatt emot i samevistet. Foto: Thomas Sarri
UBMEJEN BIEJVIEH 2010

Full fart i samevistet

Dagarna i ända står Sophia och Anna-Marja och tar emot besökare i samevistet på Västerbottens museum. Det är ett populärt mål för framförallt för förskolorna under sportlovsveckan. "I morse stod det 60 personer här och väntade på oss", säger Anna-Marja Kaddik.  

På Gammliaområdet har Västerbottens museum byggt samevisten enligt traditionellt sätt. Vid ett av dessa visten finn i år Sophia Renfjell och Anna-Marja Kaddik. Där får besökarna komma riktigt nära renarna, sitta i kåtan vid elden och så kan man ta sig en lättare lunch i form av renkött och rotfrukter stekt på muurikka.

 – Det blir långa dagar, men det är jäteroligt att så många vill komma hit, säger Sophia Renfjell som tillsammans med kompisen Anna-Marja Kaddik driver ett eget turismföretag.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista