1 av 4
Axel Andersson, Johan Asplund och Simon Marainen i Ára. Foto: Thomas Sarri
2 av 4
Ára gör de sista finjusteringarna på sin första CD. Foto: Thomas Sarri
3 av 4
Foto: Thomas Sarri
4 av 4
Ára spelar in sin CD i en studio i Umeå. Foto: Thomas Sarri
Umeå

Ára gör skiva

Det nya bandet Ára släpper snart sin första CD med omkring tio låtar. Vi besökte Simon Marainen, Axel Andersson och Johan Asplund en dag i studion.
– Just nu håller vi på och leker med en synt som vi försöker få ut en effekt ur och vi har kul i alla fall och det är det viktiga när man är i en studio, kreativa processer då måste man ha kul, säger Johan Asplund från Göteborg

Mitt i centrala Umeå, i en källarlokal ligger studion där Simon Marainen, Axel Andersson och Johan Asplund har levt nästan dygnet runt de senaste två veckorna. Det är flera små och större rum med fina träväggar och dämpade röda tyger längs dem. I ett av hörnen står som sig bör en vinröd nedsutten gammal plyschsoffa. Här finns också allehanda instrument, mikrofoner, datorer och ett enormt mixerbord.
– Vi håller på att spela igenom lite av det vi spelet in så här långt och fundera på vad vi ska göra med det ytterligare, säger Johan.

Idén till bandet Ára föddes då Simon Marainen träffade Axel Andersson från bandet Glesbygd´n på Meänfestivalen i Pajala för två år sen.
– Han jojkade och då började vi prata om att göra musik ihop, jag har alltid varit förtjust i uttrycket jojk, säger Axel Andersson från Arvidsjaur.

Förra sommaren bestämde dem sig för att bilda Ára. Förutom de tre som nu är i studion är även Daniel Wejdin och Christian Augustin med i bandet. Simon Marainen säger att han inspireras av det här nya samarbetet.
– För min egen del har jag stått stilla i min utveckling, men nu känns det som man har luft under vingarna och det är jättekul att få jobba ihop med duktigt folk.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista