1 av 2
Foto: Claus Gertsen / SCANPIX
2 av 2
Andreas Carlgren, miljöminister. Foto: Victor Brott
ROVDJUR

Sametinget ska se över rovdjursantalet

Sametinget ska av regeringen få i uppdrag att se över hur många rovdjur det ska finnas i renskötselområdet. "Vi vill ge Sametinget ansvaret att ge förslag på hur toleransnivåer ska kunna sättas, när det gäller rovdjur kontra rennäringen", säger miljöminister Andreas Carlgren

 – Vi måste se till att rovdjurstrycket inte blir alldeles för stort för rennäringen, säger Andreas Carlgren.

Carlgren säger sig av Sametinget och samer ha fått god insyn i rovdjursproblematiken i renbetesområdena. Han påpekar att pengar till rovdjursskador är ett av problemen.

Men Carlgren säger att det också är viktigt att ta hänsyn till miljövården samtidigt som man ger bra förutsättningar för renskötseln att utvecklas.

 – Jag vet att rennäringen skulle önska att vi gick ännu längre, men vi ska även ge hänsyn till naturvården, säger Carlgren till SVT Oddasat.

Sara Omma, SVT Oddasat
sara.omma@svt.se

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista