Anna-Marja Kaddik ser fram emot satsningen Visit Sápmi. Foto: Thomas Sarri

Välkomnar Visit Sápmi

Samisk turistföretagare välkomnar satsningen Visit Sápmi, vars syfte är att samerna själva ska kunna ta del av intäkterna från turismen. Anna-Marja Kaddik är turistföretagare utanför Umeå och hon hoppas satsningen ger fler samiska turistföretag.

 – Fantastiskt! För det ser man ju i marknadsföringen, jag tror det var på Visit Sweden som det var en same och en ren på första sidan, och då undrar man ju hur de tänker, vart ska folket komma till vilka ska folket komma?

Bakom satsningen Visit Sápmi står det sydsamiska kulturcentret Gaaltije och Samernas riksförbund, SSR.

Under tre år ska 18 miljoner läggas på uppbyggnad av en organisation för samiska turistföretagare och till att skapa ett varumärke - en ursprungsmärkning för samisk turism. Satsningen ska även innehålla företagarutbildningar och marknadsföring av samiska turistföretagare.

Ge tillbaka
Det handlar om att bygga upp en verksamhet som ger något tillbaka till samerna för den stora roll de spelat i att skapa en positiv Sverigebild. Det säger den tidigare generalsekreteraren på svenska ekoturismföreningen Dan Jonasson, som leder satsningen tillsammans med erfarne turistföretagaren Lennart Pittja och Gaaltijes chef Jerker Bexelius.

Anna Marja Kaddik driver ett företag tillsammans med Sophia Renfjell där de tar emot grupper och berättar om renskötseln. Anna Marja Kaddik tycker det är viktigt att samer själva är med när det gäller att förmedla samiska turistupplevelser.

 – Jag tror att det är viktigt för det samiska folket överlag att det är vi som styr vilken bild resten av världen får av oss, vilken bild är det vi vill ha och då är det ju vi som ska ge den bilden och inte någon annan.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".