Ett besök i kåtan värmer gott. Foto: Thomas Sarri

Tältar i Umeå för att lära sig om samer

Karl Bjurström Kjärr är så intresserad av urfolk att han till och med vill leva som i forna tider. Han bor därför på ett traditionellt sätt, i tält. Livsstilen har han valt utifrån ett stort intresse för samer men också för att han tycker att dagens moderna samhälle stöper folk i en och samma form

Samiska veckan i Umeå har i snitt 15 till 20 tusen besökare per år, men frågan är om någon har varit lika intresserad och hängiven som Karl Bjurström Kärr.
- Jag pendlar mellan att leva traditionellt och modernt. Så jag pendlar mellan tältet utanför Umeå och ett mer modernt liv, säger han.

Intresserad av urfolk
Han är med på de flesta aktiviteter som erbjuds för att få inspiration till hur man kan klara av att leva utan alla bekvämligheter som de flesta av oss vant oss vid. Han har länge varit intresserad av urfolk och därför vill han lära sig mer om samerna.
- Min pappa sa att jag är så intresserad av indianer, men jag har urfolk i mitt eget land också så det är därför jag är här för att lära mig om samerna, säger Karl Bjurström Kärr.

Vad har du i ditt tält?
- Jag har en cementcylinder, en liten vedbod, egentligen alla ingredienser för ett bra liv. Egentligen allt jag behöver, möjligheten att kunna göra upp eld, med hjälp av eldboll eller flinta. Jag försöker vara så självförsörjande som möjligt.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".