Rovdjursdödad ren. Foto. SVT Bild

Rennäringen i obalans

Rovdjurstrycket blir hårdare och äter upp rennäringen. Det är farhågor som tidigare presenterats av Öje Danell, professor på avdelningen för renskötsel på SLU. Nu menar han att situationen är värre än vad tidigare beräkningar visat.

Han menar att kollapsgränsen för rennäringen är överskriden och att renarna håller på att gå förlorade.
- Västerbotten och söderut, det finns alltså samebyar som ligger väldigt illa till nu, säger Öje Danell.
Men på Svenska rovdjursföreningen, där Krister Persson är ordförande, är man tveksam till att rovdjuren kommer att leda till kollaps för rennäringen.
- Sambandet är inte så tydligt alls som det befaras. Vi vet att rovdjuren tar ren, men vi tror inte att rovdjuren är de som är det största problemet för renskötseln, säger Krister Persson

Inget stöd för forskningen
Öje Danell på SLU tror att rovdjur är rennäringens största problem. Han menar att rennäringen på grund av rovdjuren bara slaktar en tredje del av de djur som man skulle kunna slakta. Det ska bland annat bero på att det försvinner vajor som skulle kunnat kalva, vilket gör att det föds färre kalvar och fler kalvar blir moderlösa. Lodjur är de rovdjur som tar flest renar och i år har Öje Danell skattat att antalet lodjur i renbetesområdet kommer att öka med 17 procent till 1100 djur.
Krister Persson på svenska rovdjursföreningen är tveksam till siffrorna.
- Det finns en ökning av lodjur i den officiella inventeringen som uppgår till 5 procent för 2008-2009, men i Öje Danells sammanställning så är ökningen 15,6 procent och det är ju ytterst anmärkningsvärt, säger Krister Persson.
Öje Danell håller fast vid sina beräkningar.
- Rennäringen är väldigt nära en kollaps i Västerbotten och Jämtland, säger han

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".