Vill samordna samisk information

Just nu planeras en stor informationssatsning om samer i Sverige. Bakom planerna står Sáminuorra, Samernas Riksförbund och Röda Korset. En av de viktigaste målgrupperna är lärarhögskolorna.

 – Det är där man kan få en ringar på vattnet effekt, att det i alla lärarutbildningar i Sverige ingår ett moment om nationella minoriteter och samer, säger Inge Frisk från Stockholm sameförening.

Inge Frisk var en av dem som deltog på mötet i Röda Korsets lokaler mitt i centrala Umeå. Han menar att även samer kan delta i utbildningen av lärarna. När sedan lärarna kommer ut i skolorna och har ett behov att förbereda en utbildning så tror Inge Frisk att de kommer att vända sig till de lokala resurserna som kan informera om samer, därav blir det som han säger en ""ringar på vattnet effekt".

Erika Nordvall Falck är folkrättskonsult på Röda Korset och hon har erfarenhet av att skolorna är i behov av mer kunskap.

 – Skolledare säger till oss att; vi vet att vi borde gå ut med det här men vi klarar det inte, vi har det inte i vår utbildning det finns inte i läroplanen.

Information om samer ges idag på många olika fronter och i olika former. Dels via Samiskt Informationscentrum i Östersund men även genom organisationer, föreningar och privatpersoner.

Nu vill SSR, Sáminuorra och Röda Korset försöka samordna informationsarbetet och på det sättet nå ut med en bred nationell informationssatsning utifrån ett samiskt perspektiv.

Sáminuorra har redan i några år tillsammans med Röda Korset varit ute på skolor och informerat om samer. David Jonasson är en av dom som jobbat med det här för Sáminuorra och han tycker att informationen behöver utvidgas.

– Vi företräder ju de yngre samerna och många av våra medlemmar möter de här fördomarna som finns från svenska ungdomar, därför har vi velat koncentrera våra satsningar och berätta för fler hur vi upplever det här.

Informationsmaterialet finns, där Röda Korset har kunskaperna om mänskliga rättigheter och samer i sameföreningar, Sáminuorra och SSR kan den samiska kulturen. Det som det därför handlar om i det här projektet är bland annat att utbilda informatörer exempelvis inom sameföreningarna och se till att de får betalt för att vara ute och informera på skolor eller hos myndigheter och organisationer.

Därför planerar man nu inom projektet att uppvakta både utbildningsdepartementet och Sametinget för att höra vilka möjligheter till finansiering det finns. Inge Frisk framhåller att det inte är långsiktigt hållbart att genomföra det här på ideell basis.

– Det är alldeles för ofta vi får förfrågningar om att ställa upp, med undertonen att vi borde vara tacksamma för att få informera om samer. Men riktigt så är det ju inte utan det är ju statens ansvar.

Sametinget har ett lagstadgat informationsansvar om samer och det genomförs delvis av det Samiska Informationscentrumet i Östersund, där skolor och andra kan hämta information om samer. Men enligt David Jonasson är det inte tillräckligt.

– De går ju inte ut aktivt med information till skolor, så det är ju två olika bitar vi håller på med. Vi informerar mer via det personliga mötet så båda de här sidorna behövs ju.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista