Jojkslam vinnaren. Foto: Johnny Skoglund

Jojkslam vinnare

Lena Nilsson vann jojkslam tävlingen på samiska veckan i Umeå. Det var fem jojkare som hade anmält sig till tävlingen, men en drog sig ur.
- Walkover då fick jag chansen, säger Lena Nilsson

Jon Henrik Fjellgren, Krister Stoor, som drog sig ur, Lena Nilsson, Mathias Harr och Simon Kimdal var de som tävlade om att vinna jojkslam. Lena Nilsson vann tävlingen.
- Jag är totalt överraskad, kändes som att de måste ha räknat fel. Men när Krister Stoor gav walkover så fanns det en chans att vinna, säger Lena Nilsson.
Jojkslam har blivit till som en samisk version av poetryslam. Det är Umeå sameförening som anordnar jojkslam på samiska veckan.
Varje år anordnas Jojkslam på samiska veckan i Umeå. Till detta får vem som helst anmäla sig och tävla. På puben tog man ut 5 som satt i juryn som skulle rösta fram en vinnare och de röstade fram Lena Nilsson som vinnare.

Sameradion
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".