Tärnaby

Teater om människodråp

Den sydsamiska teatern i Tärnaby planerar att sätta upp en pjäs om Lill-Docka. Det handlar om det dramatiska livsödet för en kvinna i Tärnaområdet som på 1800-talet var gift med människodråparen Stor-Nila.

Berättelsen om Stor-Nila och Lill-Docka har gått från generation till generation och fascinerar fortfarande.

Förre sameprästen Bo Lundmark och journalisten Birger Ekerlid har skrivit varsin bok om händelserna.

I centrum står Stor-Nila och Lill-Docka, eller Nils Nilsson Njaita och Maria Larsdotter som de också hette.

Året är 1848. Stor-Nila, den siste nåjden, döms till fängelse för dråp på en annan same som hade anklagat Stor-Nila för att ha nåjdat ihjäl dennes fru.

Detta blir inledningen på en rad olyckor som följer Stor-Nila och Lill-Docka genom livet.

Sydsamiska teatern Dearnan sijte har fått pengar för ett jämställdhetsprojekt och inom ramen för detta vill de berätta historien ur Lill-Dockas perspektiv.

- Det talas än i dag om detta. Det är därför väldigt aktuellt fast det hänt för över 100 år sedan, säger Eva Helleberg, projektledare vid teatern.

Just nu arbetar Eva Helleberg med studiecirklar med intresserade männsikor - allt för att skaffa underlag till ett teatermanus.

- Jag hoppas att vi så småningom når fram till ett manus och kan sätta upp en härlig sommarteater som berör och som folk diskuterar, säger Eva Helleberg.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".