Samlat informationsmaterial ska hjälpa sameföreningar

Det kan vara svårt att hitta samlad information om samer och samisk kultur och samhälle. Men nu har Samisk informationscentrum tillsammans med SSR tagit fram ett informationsmaterial för att hjälpa sameföreningar och andra med informationsarbete.

Det handlar om ett USB-minne som man fyllt med information om samer, samiskkultur, näringsliv och samhälle. Ambitionen är att fler ska kunna informera om samer.

 - Vi är tre stycken på samiskt informationscentrum, en liten myndighet. Med våra resurser klarar vi inte av så mycket, så det här är ett sätt att utvidga kretsen av samiska infomatörer.

USB-stickan ska lätt kunna användas av dom som jobbar med att  informera om samer.

- Den kan användas av samebyar, sameföreningar, enskilda och samiska turistföretag. Vio har sett att det finns ett behov av att ha bra informationsmaterial som är lättillgängligt, säger Nils-Gustav Labba.

På infostickan har man även lagt information som tidigare getts ut som PDF-filer i bokform till exempel boken Samer som nu även finns på infostickan på engelska och tyska.

All information på infostickan är fri för alla att använda och det är samiskt informationscentrum som distribuerar den.

Inge Frisk från Stockholms sameförening säger att USB-stickan är ett bra verktyg när man ska informera om samer och han kommer att använda den.

 - Vi ska ha lördagskafé i april där vi ska gå igenom den här stickan och se hur den kan användas. Till dess ska jag beställa tillräckligt många så att var och en var en kan ta den med sig när dom går ifrån vårt informationsmöte, säger Inge Frisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: