Kiruna Stadshus

Kiruna kan flyttas till extern plats

Flytten av Kiruna är ännu oklar och nu börjar arbetet med att ta fram nya tänkbara områden för stadsflytten. Bland annat ska man utreda vad det skulle kosta att flytta staden till en extern plats.

I höstas beslutade kommunledningen av göra om planen för stadsomvandlingen. Det bland annat på grund av politisk oenighet. På måndagen sammanträdde politikerna i den så kallade "översiktsplanegruppen" för första gången sedan beslutet.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke säger till NSD att den huvudsakliga ambitionen är att att hålla staden sammanhållen. Moderaten Hans Swedell anser att kostnaden för stadsflytten till en extern placering kan ställas emot vinsterna från en eventuell brytning av till exempel Lappmalmen. Och Centerpartisten Gunnar Selberg säger att en expansion rakt söderut skulle vara intressant att utreda vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".