1 av 2
Margareta Winberg
2 av 2
Margareta Winberg, Sara Larsson, Stefan Mikaelsson på jämställdhetsseminariet i Tärnaby. Foto David Rydenfalk.
Deartna

Winberg ser en bättre jämställdhet i Sápmi

Det svenska samhället riskerar att göra samerna mindre jämställda. Det var en av de saker sades på jämställdhetsseminariet som Giron Sami Teater anordnade i Tärnaby i måndags kväll.
- Jag tycker mig ha sett den bilden, där samesamhället var maskulint präglat. Jag tror det har förändrats och jag tycker att det i så fall är väldigt glädjande, säger Margareta Winberg, före detta jämställdhetsminister.

Under seminariet diskuterade man bland annat om det finns en samisk jämställdhet. Bilden om den manlige renskötaren har enligt Sametingets styrelseordförande Sara Larsson fått fäste i det svenska samhället. Det har i sin tur lett till en mansdominans i statusfyllda som Samernas Riksförbund och Sametinget.

 Rennäringen har blivit det som lyfts fram och i sin tur har skola och hälsa blivit eftersatt. Det har med mansmyten att göra, menar Sara Larsson, för i grund och botten dominerades inte samerna av männen.
- Med dom planer som ligger nu är jag säker på att man kommer att gå framåt. Och det gör man själv. Det är ingenting som Sverige i övrigt har talat om att, nu måste ni och sådär, utan det är något man gör på eget initiativ. Och det brukar ju alltid bli bäst, om man inte tvingas utan gör det av eget intresse, säger Margareta Winberg


En annan av föredragshållarna var sametingets talman Stefan Mikaelsson. Han tycker att det är svårt att stoppa dominansen från det svenska samhället och influenserna därifrån.
- Är man för mycket involverad i det svenska samhället, tar man till sig för mycket av det som är dåligt i det svenska samhället så riskerar man att bli mindre jämställd.

 För att förändra samhället tycker Stefan Mikaelsson att man måste börja vid gräsrötterna.
- Här i kväll tar vi ett litet steg, just här i Tärna, och det är ju att vi diskuterar med varandra. Vi måste ju ha en kommunikation och en dialog och försöka involvera renägare, icke renägare, män och kvinnor, yngre och gamla, så att vi får det samhälle vi vill ha. Gör vi inte det så låter vi andra ta initiativet från oss och då är det mest troligt att det dominerande samhället som kommer att förstöra vårt samiska samhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".