Jerker Bexelius, verksamhetsledare för Gaaltije, vill se Sápmis fotbollslag spela i Östersund 2014. Foto: Gaaltije.

Vill arrangera Viva World Cup i Östersund

Sydsamiska centret Gaaltije i Östersund vill ta på sig värdskapet för att arrangera fotbollsturneringen Viva World Cup 2014. Jerker Bexelius på Gaaltije säger att de tagit första kontakterna med styrelsen för Viva World Cup.
- Fotbollsturneringen är ett bra sätt att lyfta samiska frågorna lokalt i Östersund via ett intessant arrangemang, säger Jerker Bexelius verksamhetsledare för Gaaltije.

I sommar arrangeras Viva World Cup i Malta. Fotbollsturneringen är VM för lag som inte är med i det internationella fotbollsförbundet FIFA. Bland andra Sápmi är med. Sápmi som segrade då Viva hölls första gången för fyra år sen. Efter det har Padanien i norra Italien segrat två gånger, 2008 och 2009.

Jerker Bexelius vill visa kommuner och andra att den samiska kulturen hade kunnat göra mer än vad andra traditionellt förknippar med samer.
- Det hade varit kul och intressant att genomföra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista