Nyamko Sabuni sätter fler samiska förvaltningskommuner på kartan

Ytterligare en samisk förvaltningskommun

Regeringen beslutar idag om ytterligare en samisk förvaltningskommun. Det blir Krokom i Jämtland som genom regeringsbeslutet ansluter sig till de 13 sedan årskiftet nya förvaltningskommunerna. Och nu öppnar Nyamko Sabuni dörren på glänt för andra:
- Visar det sig att vi har ännu mer kommuner som vill vara med och bidra till bättre samhällsservice till sina nationella minoriteter åligger det regeringen att se till att så ska bli, säger Nyamko Sabuni.

Totalt finns det då 18 samiska förvaltningskommuner med lagstadgad skyldighet att värna de samiska språken. Det handlar bland annat om barnomsorg på samiska och att kunna ge service på samiska från kommunernas sida.
- Nationella minoriteter börjar kräva sin rätt. Att kommunerna tar sitt ansvar på detta politikområde, säger Nyamko Sabuni

Samtidigt offenliggjorde ministern att Borås, Surahammar och Västerås blir finska förvaltningskommuner.
- Jag är väldigt glad att vi har de här fyra kommunerna som kommer att ingå i det utökade förvaltningsområdet, säger Sabuni.

Sabuni säger att Sverige har konventioner att leva upp till. Det kommer att kosta att göra det. Det är det som varit problemet med detta politikområde, enligt henne.
- Att tro att vi skulle kunna leva upp till konventionerna med tio miljoner i anslag har inte varit möjligt. Nu har vi ett anslag på 80 miljoner. Och visar det sig att vi har ännu mer kommuner som vill vara med och bidra till bättre samhällsservice till sina nationella minoriteter åligger det regeringen att se till att så ska bli, säger Nyamko Sabuni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista