1 av 2
Lars Wilhelm Svonni, ordförande för kommitten som ska ta fram ett nytt förslag till samepolitik. Foto: Frida Fernqvist.
2 av 2
Ingrid Inga, Samelandspartiet.
Giron

Sametinget startade med nytt arbete för samepolitik

Efter att alliansregeringens samepolitiska förslag förkastats av flera parter, bland annat sametinget, beslutade regeringen att inte gå vidare med det.

Nu ska Sametinget själva utforma ett samepolitisktunderlag för regeringen. I går sammanträdde Sametingets kommitté för en ny samepolitik för första gången. Kommitténs ordförande Lars Wilhelm Svonni, tror på ett nytt, samiskt förslag om ett år.

"Jag ser inga som helst problem med att nå fram till en slutprodukt om ett år ungefär."

Kan du garantera det?
"Det är nästan så att jag vill säga ja, säger Lars Wilhelm Svonni."

Ingrid Inga, Samelandspartiet, är inte lika hoppfull. Det på grund av oklarheter om vem som ska skriva direktiven:
"Ja det enda vi har diskuterat är vem som ska skriva direktiven och vad kommitten ska heta. Så vi har inte kommit fram till någonting, säger Ingrid Inga."

”I grund och botten är vi ganska eniga, säger Lars Wilhelm Svonni.”

 Men Ingrid Inga, Samelandspartiet, berättar om ett möte som drog ut på tiden. Detta på grund av oklarheter om vem som ska skriva direktiven:

 Går det att komma till ett enat förslag om en ny samepolitik?

"Om man tittar på förutsättningarna så måste ju direktiven vara angivna. Men vi diskuterar ju fortfarande vem som ska skriva direktiven. Innehållet får ju komma senare. Jag menar att det är styrelsen som ska komma med direktiv till kommittén, för kommittén kan inte komma med direktiv till sig själv, säger Ingrid Inga.”

Vad säger styrelsen om det?

"De har inte skrivit några förslag ännu. Vi vill bolla tillbaka det här till styrelsen och de ska komma med direktiv till kommitten, säger hon.")

Kommitten består av Lars Wilhelm Svonni (ordförande), Samerna, Ingrid Inga, Samelandspartiet, Per Mikael Utsi, Guovssonasti, Håkan Jonsson, Jakt och Fiskesamerna, Lars Paul Kroik, Albmut, Sara Larsson, Min Geaidnu, Lars Erik Fjellström, Landspartiet svenska samer, Helena Dådring, Vuovdega.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista