1 av 2
Foto: Jenny Israelsson-Skoglund
2 av 2
Marja Kari Omma, en av 19 ambassadörer för rennäringen. Foto: Jenny Israelsson-Skoglund

Nya rennäringsambassadörerna träffades

Ungdomar från svenska, norska och finska Sápmi är utvalda till ett traineeprogram över 17 månader. Syftet är att lobba för renskötselfrågor. Marja Kari Omma har mycket på önskelistan som hon vill lära sig.
 - Jag tycker det ska bli spännande att lära mig är lite mer om konventionerna och mer allmänt om samerättsliga frågor och rennäringsfrågor, säger hon.

Traineeprogrammet går över 17 månader och deltagarna ska träffas var annan månad på olika platser. Det är svenska sametinget, Internationella renäringscentret och organisationen finska renägare som äger projeketet som finansieras av bland annat svenska och norska sametingen, renäringens utvecklingsfond och lappi leanastivra på finsk sida.

Projektets budget är 350 000 Euro. Ungdomarna som är med i projektet kommer från Finland, Norge och Sverige och Marja Kari Omma ser att det finns ett behov för ambassadörer

- Förhoppningsvis kan vi förmedla en bild av att rennäringen inte bara är en problemnäring, eller en näring som är på utdöende. Eller en näring som innebär så mycket negativt som media många gånger får det att framstå som. Eller att det är tungt och så, säger Marja Kari Omma.

- Men att det är en näring full av liv och en näring som har mycket goda framtidsutsikter trots mycket som talar emot den i storsamhället, säger Marja kari omma 

Jenny Isrealsson-Skoglund
jenny.israelsson-skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista