Abisko

Försvaret ber samebyar om ursäkt

Försvaret har nu bett tre samebyar om ursäkt då de utfört militärövningar i renbetesområden runt Kiruna utan att informera. Tusentals renar har skrämts upp bland topparna kring Kebnekaise.

Under onsdagen hade samebyn Leavas möte med försvaret. Renskötaren Nila Inga var med.

- Vi försökte rita på kartorna var de inte får flyga mer och kom fram till att försvaret måste ha bättre samråd med oss i framtiden. De bad så hemsk mycket om ursäkt och hoppades att det inte ska upprepas, säger Nila Inga.

Det är F21 Linköping, Luleå, Ronneby som har militärövningar i områden där samebyarna Girjas, Leavas och Gabna har betesmarker.

Ulf Boman är chef för helikopterskvadronen på Kallax i Luleå och har deltagit under den första perioden av övningen. Han säger att de har brustit i kommunikationen med samebyarna men att de nu har talat med samtliga. Ulf Boman tycker vidare att övningarna inte skapat särskilt stor skada, då renarna endast förflyttar sig, men säger också att de självklart måste ta hänsyn.

Oklart om ersättning

Någon ersättning från försvaret kan det inte bli tal om, om inte samebyarna gör anspråk på skada. Men Försvaret ska hjälpa till med att driva renarna tillbaka till lågfjällen.

- I dagsläget har de lovat att de kan hjälpa till med helikopterhjälp och driva ner renarna från de höga topparna där de är nu. Det är väl kanske så att försvaret tycker att vi har väldigt attraktiva fjäll att öva i, men hade de samrått med oss så hade vi kunnat undvika hela den här händelsen, säger Nila Inga.

Övningarna som har sin bas i Abisko kommer att pågå även nästa vecka. Cirka 140 personer från flottiljens tre avdelningar (Luleå, Linköping, Ronneby) deltar.

 Frida Fernqvist och Lars Ola Marakatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: