Per Martin Israelsson och hans dotter Anni Linn Fjällström kan tvingas slakta renar om de får nej på sin överklagan till Regeringsrätten om att registrera renmärke. Foto: Frida Fernqvist/Arkiv

Hon förbjuds registrera renmärke

15- åriga Anni Linn Fjällström tillåts inte registrera renmärke i Vapstens sameby och blir på det sättet stoppad från att äga renar och bedriva renskötsel. Hennes far Per Martin Israelsson berättar om en lång kamp om renmärket, som också har en viktig symbolisk innebörd.

- Det är ett kulturarv, ett kulturgods. Det blir ju stopp. Hon har ju inte möjlighet att uttöva sin kultur. Har hon inte ett renmärke kan hon inte äga renar eller bedriva renskötsel. Det blir ett näringsförbud för henne, säger Per Martin Israelsson.

Har kämpat i flera år

I flera år har Per Martin Israelsson kämpat för att hans dotter Anni Linn Fjällström ska få registrera ett renmärke i Vapstens sameby. Frågan om registreringen har gått en lång väg. Från Länsstyrelsen, till Sametinget till Länsrätten till Kammarrätten. Och för några veckor sedan skickade man in en överklagan till regeringsrätten och nu väntar man på besked. Per Martin kan inte förstå varför de fått nej.

- Det är fruktansvärt, för mig är det solklart att man är medlem enligt rennäringslagen. Jag kan inte förstå att det verkar vara olika tolkningar från pers till pers. Lagen verkar inte vara jämlik. Det är inte naturligt att man blir nekad.

Vapstens sameby anser inte att Per Martin är medlem av samebyn och därför kan inte hans dotter vare sig registrera renmärke eller bli medlem. Ordföranden för Vapstens sameby har inga kommentarer till saken.

Om de får nej nu igen kan de tvingas göra sig av med renarna.

- Blir det så här så måste vi slakta bort dem, om vi förlorar då, säger Per Martin Israelsson.

Frida Fernqvist

frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista