Foto Anders Wiklund/SCANPIX

Alkolås för skoter föreslås

Nationella snöskoterrådet vill införa alkolås för att minska fyllekörning. Enligt statistiken är sju av tio förare som dödas i skoterolyckor berusade.

Nationella snöskoterrådet föreslår bland annat att företag som hyr ut skotrar ska ha alkolås på sina skotrar. På kustbevakningen i Luleå har man haft alkolås på försök och enligt Lars Näsman på kustbevakningen har det fungerat bra.

- Det är bra för att vi kan tjäna som förebilder och skapa en acceptans för alkolås, säger Näsman till tidningen NSD och tillägger att de har fått många positiva reaktioner från allmänheten.

Men många skoterföreningar är skeptiska till tvång på alkolås, bland annat eftersom tekniken inte är tillräckligt säker samt att det kostar mycket att installer ett alkolås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista